Kransekage til nytårsaften

Kransekage til nytårsaften

Når klokken slår tolv nytårsaften, skal der traditionen tro kransekage til. Lav den selv på 1 time!

Plejer du at købe en kransekage hos bageren til nytårsaften? Det er der såmænd ingen grund til, for det er både nemt, hurtigt og en del billigere at bage den selv.

Vil du have en endnu større kransekage? Så lav 1½ portion af dejen, og del den i tre lige store dele. Rul to pølser med en længde på 60 cm, og skær dem i mindre stykker som beskrevet i opskriften. Den sidste del ruller du til en pølse med en længde på 63 cm, og derefter skærer du den i to stykker, der er 30 og 33 cm lange. Disse to stykker former du til to store ringe, så den færdige kransekage bliver to lag højere end på billedet.

Opskrift på kransekage til nytårsaften

Tid: 60 minutter
Antal personer: 12-14

• 400 g marcipan
• 175 sukker
• 1 æggehvide (lidt under ½ dl)

Glasur:
• 100 g flormelis
• ca. 5 tsk. æggehvide, pasteuriseret

Smeltet chokolade:
• 100 g chokolade (mørk, lys eller hvid)

1. Ælt marcipan, sukker og æggehvide grundigt samen med hænderne. Rul dejen ud til 2 lige store pølser, 60 cm lange. Drys evt. bordet med lidt flormelis, så dejen ikke hænger i.

2. Skær den ene pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 15, 18 og 27 cm. Skær den anden pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 12, 21 og 24 cm. Der bliver et lille stykke dej i overskud - tril det til en kugle, tryk den lidt spids, og gem den til toppen af kransekagen.

3. Form hver pølse til en ring, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt spidse i toppen.

4. Bag kransekageringene ved 190° (eller 170° varmluft) i 10-15 minutter, til de er gyldenbrune. Lad dem køle af, før du flytter på dem.

5. Glasur: Rør flormelis og æggehvide sammen til en jævn glasur. Rul et lille kræmmerhus af et stykke bagepapir, og hæld glasuren i. Klip et lille hul i spidsen af kræmmerhuset, og sprøjt glasuren på kransekageringene i et jævnt zigzagmønster. Lad glasuren stivne.

6. Smeltet chokolade: Bræk chokoladen i mindre stykker, som du lægger i en varmefast skål. Placer skålen over en lille gryde med kogende vand i bunden, og lad chokoladen smelte.

7. Sådan samler du kransekagen: Pensl smeltet chokolade på den næststørste kransekagering, og læg den oven på den største ring, mens chokoladen endnu er våd. Fortsæt med at lime ringene sammen med chokolade på denne måde - hold forsigtigt på indersiden af dem, så du ikke kommer til at mase glasuren på ydersiden. Til sidst limer du den lille top fast med chokolade øverst på kransekagen.

8. Stil kransekagen på et fad, og dæk den forsigtigt med køkkenfilm, til den skal spises.

Tip: Kransekageringene kan bages i god tid og opbevares i fryseren. Men vent med at pynte dem med glasur og samle kransekagen, til du har tøet ringene op igen.

Kransekage til nytårsaften
Rul 2 pølser i 60 cm's
længde. Skær dem i
stykker som beskrevet,
så du får i alt 6 stykker,
der springer 3 cm i
størrelsen. Det lille
stykke, som bliver i
overskud, skal bruges
som top.

Kransekage til nytårsaften
Form pølserne til ringe, og
læg dem på bageplader
med bagepapir. Tryk dem
lidt spidse i toppen.

Kransekage til nytårsaften
Sprøjt glasuren på kranse-
kageringene i et jævnt zig-
zagmønster. Lad glasuren
stivne, før du samler ringene
til en høj kransekage.

Kransekage til nytårsaften
Saml kransekagen ved at
pensle ringene med smeltet
chokolade på undersiden
og stabl dem med de største
nederst.

Prøv også en lækker kransekage med nougat.