Lammekølle med ovnbagte kartofler og jordskokker og aioli

En perfekt ret til påskemiddagen eller blot når der kommer gæster på besøg.

Lammekølle, kartofler og jordskokker kan børnene sagtens spise, og hvis man serverer en hjemmelavet aioli til, bliver de voksne også glade. Hvidløg og mynte giver aiolien en frisk og lidt stærk smag. Lad endelig børnene smage – måske kan de også lide den!

Tid: 20 minutter.
Ovntid: Ca. 1 time.
Antal personer: 4

• 1 udbenet lammekølle (ca. 1,2 kg)
• olivenolie
• salt og friskkværnet peber

Krydderblanding:
• 1 spsk friskhakket rosmarin
• 1 spsk friskhakket timian
• 1 citron, usprøjtet
• 1 fed hvidløg

Ovnbagte kartofler og jordskokker:
• 400 g kartofler
• 400 g jordskokker
• olivenolie
• salt og friskkværnet peber

  1. Tænd ovnen på 200.
  2. Krydderblanding: Hak krydderurterne. Riv skallen af citronen på den fi ne side af et rivejern. Pil og hak hvidløget. Bland krydderurter, citronskal og hvidløg, og gnid det godt ind i lammekøllen – mas også noget af blandingen ind i køllen.
  3. Læg lammekøllen i et ildfast fad, dryp med olivenolie, og krydr med salt og peber. Sæt stegen i ovnen i ca. 1 time.
  4. Ovnbagte kartofl er og jordskokker: Skrub kartofl er og jordskokker grundigt, og skær dem i halve. Læg dem i et ildfast fad, dryp med en smule olie, og krydr med salt og peber. Sæt fadet i ovnen sammen med lammekøllen de sidste ca. 30 minutter.

Aioli med mynte
Tid: 10 minutter. Antal personer: 4

• 2 fed hvidløg
• 2 spsk brødkrummer
• 1 tsk vineddike
• 1 æg, pasteuriseret
• 2 dl olivenolie
• 2 spsk friskhakkede mynteblade
• salt

1. Stød pillede hvidløgsfed, brødkrummer og vineddike sammen i en morter, til det har konsistens som grov puré.

2. Hæld pureen i et højt bæger. Tilsæt æg, og blend massen med en stavblender. Tilsæt ganske lidt olie ad gangen, mens du blender videre – massen skal til sidst have konsistens som mayonnaise.

3. Rør friskhakkede mynteblade i aiolien, og servér den som tilbehør til retten.