Okse-gryderet med rodfrugter og svampe

Okse-gryderet med rodfrugter og svampe

Sæt maden i ovnen om morgenen, og den er klar, når du kommer hjem og skal spise! Denne okse-gryderet kaldes også daube a la Provence. Daube er en klassisk gryderet fra Frankrig, som er perfekt til de kolde vintermåneder.

Skøn og mættende okse-gryderet der er perfekt til en hverdag, hvor du bruger lidt tid om morgenen på at gøre retten klar og sætter den i ovnen. Den skal stå i 7-8 timer, så når du kommer hjem senere på dagen, er det bare at tage retten ud og sætte den direkte på middagsbordet. Så er der serveret! 

Okse-gryderet med rodfrugter og svampe 

Tid: 25 minutter. Ovntid: 7-8 timer.
Antal personer: 6
Det skal du bruge til okse-gryderet med rodfrugter og svampe:
  • 50 g tørrede svampe
  • 2 spsk. smør til stegning
  • 2 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 kg oksekød i tern, fx bov
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 300 g knoldselleri
  • 300 gulerødder
  • 1 dåse flåede cherrytomater
  • 1 krydderbuket af frisk timian, laurbærblade og frisk rosmarin
  • 2 spsk. balsamicoeddike

Prøv også: Mexicansk oksegryde med røde bønner

Sådan laver du okse-gryderet med rodfrugter og svampe

  1. Skyl svampene i en si. Lad dem trække i en skål med rigeligt koldt vand i 20 minutter.
  2. Opvarm 1 spsk. smør og 1 spsk. olie i en stegegryde, som også kan tåle at komme i ovnen. Svits kødet lidt ad gangen i gryden, til det får stegeskorpe. Krydr med salt og peber. Læg kødet over på en tallerken.
  3. Pil og hak løg og hvidløg. Skræl selleri og gulerødder. Skær sellerien i tern. Skær hver gulerod i 3 stykker.
  4. Opvarm resten af smørret og olien i gryden. Svits løg og hvidløg, til de falder sammen. Tilsæt selleri og gulerodsstykker, og lad dem svitse med i nogle minutter.
  5. Læg kødet tilbage i gryden. Hæld de flåede tomater over. Læg krydderbuketten i gryden, og tilsæt balsamicoeddike.
  6. Si vandet fra svampene over i en kande, og hæld 5 dl af udblødningsvandet i gryden med kødet. Vend svampene i retten.
  7. Læg låg på gryden, og sæt den i en kold ovn. Tænd ovnen på 130°. Efter 7-8 timer er retten klar til servering.

Prøv også: Lammegryde med rodfrugter og savojkål