Porregratin med grøn salat

porregratin

Husker du at variere tilbehøret til dine retter, så familien får nye smagsoplevelser engang imellem? Det tænkte vi nok .. Prøv fx at lade en cremet porregratin give de velkendte retter et helt nyt udtryk!

En cremet porregratin er velegnet både som tilbehør til en god middagsret og som vegetarisk ret med en god grøn salat til. Få en nem og hurtig opskrift her!

Servér porregratin til denne weekendfavorit!

Porregratin med grøn salat

Tid: 35 minutter. Ovntid: 50 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge til porregratin: 

Gratindej:

  • 35 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 2½ dl letmælk
  • salt og friskkværnet peber
  • lidt friskrevet muskatnød
  • 25 g friskrevet parmesan
  • 3 æg

Porrefyld:

  • 3 porrer
  • 2 spsk. olie
  • saft af 1 citron
  • salt og friskkværnet peber

Grøn salat:

  • 100 g grønne salatblade
  • 1 spsk. olie
  • 1 spsk. eddike
  • salt og friskkværnet peber
  • friskhøvlet parmesan

Til servering:

  • evt. groft brød

FÅ FLERE SMAGFULDE EFTERÅRSRETTER HER!

Sådan laver du porregratin: 

  1. Gratindej: Smelt smørret i en tykbundet gryde, og rør melet i til en melbolle. Rør mælk i lidt ad gangen, og kog den opbagte dej igennem i ca. 10 minutter ved lavt blus og under konstant omrøring. Smag til med salt og peber, muskatnød og parmesan. Del de 3 æg i hvider og blommer. Rør 1 æggeblomme i ad gangen, når dejen er kølet lidt af.
  2. Porrefyld: Rens porrerne, og snit dem fint. Læg dem i en gryde med kogende, saltet vand i 30 sekunder. Lad dem dryppe af i et dørslag. Vend dem med olie, citronsaft, salt og peber. Vend porrerne i gratindejen.
  3. Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker, og fold dem forsigtigt ind i gratindejen, så dejen bliver let og luftig.
  4. Fordel gratindejen med porrefyldet i et stort, smurt ovnfad, og bag retten i ovnen ved 175° i 40-50 minutter, til gratinen er flot hævet og gylden på toppen.
  5. Grøn salat: Skyl og tør salaten. Bland olie, eddike, salt og peber til en dressing, og vend den i salaten. Drys med friskhøvlet parmesan. Servér porregratinen med grøn salat og evt. brød til.

Tip! Husk, at du ikke må åbne ovndøren, når du bager gratin. Så risikerer du, at den luftige gratin falder sammen.