Surdej - få succes med dit bagværk!

Surdej - på den nemme måde!

Her giver vi dig den bedste surdejsopskrift og de fedeste tips og tricks, så du let kan gebærde dig i surdejsverdenen.

Har du endnu ikke kastet dig ud i surdejens verden, så er det blevet tid! Det er hverken farligt eller besværligt, det er tværdimod sjovt og du får formidable brød og boller. Herunder får du at vide, hvordan du starter din egen surdej, hvordan du opfrisker den og selvfølgelig de allerbedste tips og tricks til at pleje og holde din surdej i topform.

Hvad er surdej?

I første omgang tænker du garanteret: "Hvad er surdej egentlig?". En surdej er en kultur af mikroorganismer, som syrner din dej. Der opstår en balance mellem mælkesyrebakterier og gærsvampe, som tilsammen giver hævekraft og masser af smag til dit brød. Surdejen har med sin lave pH-værdi en lang holdbarhed. Brødbagning er altså, selvom vi typisk aldrig tænker over det, en kemisk proces. Vi går dog ikke dybere ind i processen her. Det er blot vigtigt, at du giver mikroorganismerne i surdejen vand og mel, så de kan blive ved med at formere sig. 

De bedste surdejstips!

Du kan påvirke smagen af din surdej på mange måder. Lader du surdejen stå uden låg, så opfanger den miljøet omkring sig. Laver du eksempelvis surdej en sommerdag, så sæt surdejen ud midt i haven, så får den friske blomster-agtige undertoner. 

Hvis du opbevarer din surdej på køkkenbordet, skal du cirka opfriske den en gang om ugen. Du kan også opbevare din surdej i køleskabet, så skal du bare altid huske at opfriske den dagen inden du skal bruge surdej i din dej. Opbevarer du din surdej i køleskabet, kan den stå derinde i måneder og hygge sig. Deler din surdej sig i to, og får vandet en mørk farve, så hæld blot vandet fra, og opfrisk din surdej. Så skulle den være så god som ny! Det er helt naturligt at din surdej deler sig, og melet falder til bunds. Det skal du ikke gøre noget ved.

Det er en god idé at skrabe siderne i din surdejsbeholder fri for surdejsrester. Hvis der sidder rester vil de stivne, og i nogen tilfælde mugne. Hvis der kommer mug på, kan du dog stadig bruge surdejen, du skal blot hælde den over i en ren beholder.

Skal du lave rugbrød, kan du opfriske din surdej udelukkende med fuldkornsmel. Så får du en lidt grovere surdej. Næste gang du opfrisker den, kan du så opfriske den med hvedemel igen, for at få en lidt lysere surdej.

Kast dig ud i det. Det er sjovt og slet ikke farligt! 

Brug din surdej, når du laver koldhævede boller. Prøv eksempelvis de her koldhævede ølandshvedeboller. Hvis du tilføjer ½ dl surdej, så brug blot ½ dl mindre vand. 

Surdej - så let er det!

Det skal du bruge til din surdej:

 • 1 dl hvedemel 
 • 1 dl fuldkornshvedemel
 • 1 dl rugmel
 • 3 dl vand 

Sådan laver du din egen surdej:

 1. Rør alle ingredienserne til surdejen godt sammen, så der ikke er nogle klumper i. Hæld din surdej i en beholder, men sæt ikke låget helt fast.
 2. Stil surdejen på køkkenbordet i omkring 4 dage, og rør i den et par gange om dagen. Herefter bør din surdej være blevet syrlig – lugt og smag på den. Er den ikke sur, så lad den stå et par dage til, og så er den klar til brug! 

Det skal du bruge til at opfriske din surdej:

 • 1 dl surdej 
 • 1 dl hvedemel
 • 1 dl fuldkornshvedemel
 • 2 dl vand

Sådan opfrisker du din surdej:

 1. Bland 1 dl af din gamle surdej med resten af ingredienserne. Har du gammel surdej tilovers efter du opfrisket den, så kasser den. Ellers vil du ende med rigtig meget surdej.

 2. Pisk alle ingredienserne godt sammen, så der ikke er klumper i. Lad surdejen stå på køkkenbordet, og rør i den et par gange om dagen. Din surdej er allerbedst 8-24 timer efter den er blevet opfrisket. Du kan sagtens bruge din surdej 2-3 dage efter den er blevet opfrisket, men så vil smagen bare være mere syrlig.