Citrontærte de luxe

Citrontærte

Lav søde franske fristelser i form af fin citrontærte som afslutning på middagen eller som smukt indslag på kagebordet.

Citron er og bliver et hit i det søde kagekøkken, og den her citrontærte er ingen undtaglese. Servér den i fine små forme, som portionsanretninger, som den søde afslutning på middagen, eller lad dem pynte smukt på kagebordet.

Citrontærte de luxe

Tid: 1 time og 20 minutter. Køletid: i alt 2½ time. Bagetid: i alt 70 minutter.
Antal: 8 små tærter
Det skal du bruge til citrontærte:
Mørdej:
  • 150 g blødt smør
  • 250 g hvedemel
  • 80 g flormelis
  • korn af 1 vaniljestang
  • skal af 1 usprøjtet citron
  • ½ tsk. salt
  • 1 æg
  • 8 små tærteforme, 10 cm i diameter
  • smør til formene
  • tørrede bønner til blindbagning
Citroncreme:
  • skal og saft af 3 usprøjtede citroner
  • 1½ dl piskefløde
  • 200 g sukker
  • 4 æg
  • 2 æggeblommer
Marengs:
  • 4 æggehvider
  • 150 g sukker
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 knsp. salt
  • sprøjtepose med tylle 

Prøv også: Citronkage med marcipan og kandiseret citron

Sådan laver du citrontærte de luxe

Mørdej:
  1. Skær smørret i tern. Rør mel, flormelis, vaniljekorn, fintrevet citronskal og salt sammen i en foodprocessor eller røremaskine. Tilsæt smørtern, og rør, til dejen har en grynet konsistens. Tilsæt æg, og rør igen.
  2. Ælt dejen let sammen på køkkenbordet med håndryggen. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile på køl i 2 timer.
  3. Rul mørdejen ud i en stor, 3 mm tynd firkant mellem 2 stykker bagepapir. Rul dejpladen, stadig i bagepapiret, rundt om kagerullen, og læg hele anordningen på køl i mindst 30 minutter.
  4. Rul dejen af kagerullen, og fjern bagepapiret. Smør tærteformene, og læg tærtedej i hver af dem. Pres dejen godt ud i kanterne af formene. Lad den overskydende dej hænge ud over kanten på formen.
  5. Læg et stykke bagepapir oven på dejen i hver tærteform, og fyld op med tørrede bønner. Stil formene på køl i 30 minutter. Forvarm ovnen til 190°. Bag bundene i ovnen i 25 minutter.
  6. Tag dem ud, og fjern bagepapir og bønner. Stil bundene i ovnen igen, og bag dem i yderligere 10 minutter. Lad tærtebundene køle af i formene.
Citroncreme:
  1. Skru ovnen ned på 120°. Rør citronsaft og fintrevet citronskal sammen med de øvrige ingredienser til cremen i en varmefast skål. Varm 1 l vand i op i en gryde, der er mindre end skålen.
  2. Placér skålen med citronblandingen over gryden, og varm blandingen op til 60°-62°. Si massen over i en ny skål, og fjern eventuelle luftbobler med en ske.
  3. Hæld cremen i tærteformene – de skal fyldes helt op til kanten – og bag tærterne i ovnen i 20-25 minutter. Cremen skal ramme 70°. Lad dig ikke friste til at give dem mere, selv om de kan godt virke lidt ufærdige og bløde. Afkøl tærterne på en rist.
Marengs:
  1. Skru ovnen op på 250°. Pisk æggehviderne skummende. Tilsæt 4-5 spsk. sukker, citronsaft og salt, og pisk videre, til æggehviderne er næsten helt stive.
  2. Tilsæt resten af sukkeret, og pisk, til marengsen er stiv. Fyld den i en sprøjtepose med en tylle, og sprøjt marengsen på tærterne i små toppe.
  3. Bag tærterne i ovnen 8-10 minutter, til marengsen er gyldenbrun.

Prøv også: Cheesecake med citron og mandelsplitter