Éclairs med chokolade og vaniljecreme

Vi har fået fingrene i kogebogsforfatter Maja Vases fantastiske opskrift på éclairs med chokolade og vaniljecreme. Opskriften er fra bogen "Majas kager" – og du får den her!

Vanedannende lækre chokoladeéclairs fyldt med den mest vidunderlige, bløde vaniljecreme af den slags, man kan spise rent med en ske.

TIP: Vaniljecremen kan med fordel laves dagen før og blot piskes op, når kagerne er nybagte og klar til selskab. Éclairs smager allerbedst nybagte, gerne lige efter de er blevet fyldt med creme. De kan dog også godt bages i forvejen, fryses ned og blot lunes et par minutter i ovnen, inden de fyldes, dyppes og spises.

Chokoladeéclairs med vaniljecreme 

15-18 stk. Ovntid: 30-40 minutter. 

VANDBAKKELSER

  • 100 ml sødmælk
  • 100 ml vand
  • 100 g smør
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 100 g hvedemel
  • 3 æg
  • 1-2 tsk flormelis

VANILJECREME

  • 80 g æggeblommer
  • 120 g sukker
  • 25 g hvedemel
  • 25 g majsstivelse
  • 500 ml sødmælk
  • 1 vaniljestang

CHOKOLADEGANACHE

  • 50 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66 % fra Valrhona
  • 50 ml piskefløde
  • 10 g glukosesirup

Sådan laver du éclairs

  1. Vandbakkelser: Bring mælk, vand, smør, sukker og salt i kog i en gryde og tag gryden af blusset.
  2. Sigt hvedemelet i og rør rundt, til dejen er ensartet, blød og slipper gryde og ske. Sæt gryden tilbage på blusset og ‘rist’ dejen i et par minutter. Kom dejen i en skål og lad den køle lidt af.
  3. Pisk æggene let sammen og kom dem i dejen lidt ad gangen, mens du rører energisk i skålen. Rør dejen ensartet og elastisk.
  4. Kom dejen i en sprøjtepose med mangetakket stjernetylle og sprøjt aflange stænger (ca. 12 cm lange) ud på en bageplade med bagepapir. Sigt flormelis ud over kagerne og bag dem i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, til de er fint gyldne. Lad kagerne køle af.
  5. Vaniljecreme: Pisk æggeblommer og 60 g sukker sammen til en let æggesnaps i en skål. Pisk hvedemel og majsstivelse i. Bring mælk, 60 g sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang til kogepunktet i en gryde og tag gryden af varmen. Fjern vaniljestangen og pisk den varme mælk i æggesnapsen lidt ad gangen. Hæld massen tilbage i gryden og lad den koge under konstant piskning (med et piskeris) ved relativt høj varme, til cremen tykner. Hæld cremen i en skål og stil den i køleskabet, til den er kølet helt ned. 
  6. Pisk vaniljecremen godt igennem, til den er blød og glat, og kom den i en sprøjtepose med en lille, rund tylle. Prik 2-3 små huller i bunden af hver kage og fyld kagerne op med creme.

TIP: Når cremen er tyknet, så smag på den. Hvis den stadig smager lidt af mel, så lad den koge et minut mere.

  1. Chokoladeganache: Smelt chokoladen i en skål over vandbad og tag skålen af varmen.
  2. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade.
  3. Dyp toppen af hver éclair i ganachen.

Du kan købe Maja Vases bog "Majas kager" her!

Prøv også Maja Vases fortryllende chokoladeroulade - opskrift her!