Svenske luciaboller med safran og rosiner

Luciabollerne er krydret med safran og er kendetegnet ved den særlige S-form. I Sverige kaldes de også for lussekatter og serveres traditionelt den 13. december på luciadag eller juleaftens morgen.

Svenske luciaboller med safran og rosiner
0-30 min.

(9)

November 22, 2021 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Line Falck
Bemærk:Hævetid på køl: Mindst 8 timer. Efterhævning: 1 time.

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Tip!

Hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve på køl i 8 timer, kan du speede processen op ved at øge mængden af gær til 50 g og nøjes med at lade dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du luciabrød

I Sverige hedder de lussekatter, som betyder luciakatte. Navnet kommer fra bollens s-form, der ligner en kats hale. Herhjemme hedder de blot luciabrød. Den gule farve kommer fra safran, der giver en dejlig sødme til bollerne.

Luciabrød med gurkemeje

Safran giver bollerne deres velkendte gule farve, men de orange tråde er verdens dyreste krydderi (jovist, der skal ikke bruges så meget),så hvis du hellere vil bruge noget, du allerede har i skabene, kan du gå med gurkemeje. Brug 1. tsk. gurkemeje i stedet for safrantråde. Så får du den velkendte farve, men smagen er ikke helt den samme. Tilsæt evt. 1 tsk. kardomomme for at give dem lidt mere smag.

Forme luciabrød

Den mest kendte form til luciabrød er s'et, der skal ligne en kattehale. Den er simpel at lave, men hvis du vil udfordre dig selv, kan du lave flere forskellige former. Se hvordan du former en julegris, lilje, lussekatt, gullvogn og en julegalt i videoen ovenover. 

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'