Medister med grønlangkål og brunede kartofler

grønlangkål

God gammeldags julemad er ikke sådan at kimse ad. Her får du opskriften på en af de allerbedste - medister med grønlangkål og brunede kartofler!

Skal der være jul, så lad der være jul! Og ingen skal røre ved den gode gamle af slagsen - heller ikke, når det kommer til maden. 

Her får du opskriften på klassisk medister med grønlangkål og brunede kartofler, og vi lover, den vil gøre selv din garvede farmor grøn af misundelse! 

Vild med grønlangkål? Så prøv denne opskrift!

Medister med grønlangkål og brunede kartofler

6 personer. 30 minutter

Det skal du bruge:

  • 1 medisterpølse, ca. 600 g
  • olie eller smør til stegning
  • evt. frisk timian

Grønlangkål:

  • 1 pakke frossen grønkål
  • eller 2 grønkålsstokke
  • 30 g smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 3-4 dl fløde 9%
  • sukker, salt, friskkværnet peber

Brune kartofler:

  • 3/4 små kogte, pillede
  • kartofler
  • 5 spsk. sukker
  • 2 spsk. smør

Få flere gode juleopskrifter her!

Sådan laver du medister med grønlangkål og brunede kartofler:

  1. Steg medisterpølsen ca. 10 min. på hver side ved svag til middel varme.
  2. Prik i pølsen med en gaffel. Den er stegt, når kødsaften er klar.
  3. Skær den i seks lige store ­stykker, og drys evt. med timian.
  4. Grønlangkål: Friske grønkåls­stokke ribbes for blade og de midterste grove stængler. Bladene skylles, hakkes og koges næsten møre i vand tilsat salt, 10-15 min., før de sættes til afdrypning. Frossen grønkål optøes.
  5. Smørret smeltes i en gryde, tilsæt mel under omrøring, og pisk fløden i lidt ad gangen til en tyk afbagning.
  6. Rør kålen i saucen og lad det koge godt igennem. Smag til med lidt sukker, salt og peber.
  7. Brune kartofler: Hæld varmt vand over de kolde kartofler, og lad dem stå 5-10 min. Hæld vandet fra.
  8. Smelt sukkeret på panden, til det er lysebrunt. Tilsæt smør, lad det bruse op, og kom kartoflerne ved. Glaser kartoflerne ved ­middelvarme. Ryst jævnligt ­panden, så kartoflerne bliver lysebrune over det hele.
  9. Server kartoflerne til medisterpølsen sammen med grønlangkål.