Pizzadej

Foretrækker du en klassisk lys pizzadej, der med garanti giver sprøde pizzabunde? Så er det denne grundopskrift, du skal bruge!

Pizzadej
0-30 min.

(6)

December 3, 2021 af Camilla Zarah LawesFoto: AOP
Bemærk:Hævetid: Ca. 1 time.

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Den bedste grundopskrift på pizzadej til hjemmelavet pizza

En dej er ikke bare en dej, og slet ikke til en pizza! Den skal nemlig både være tynd, sprød og luftig. Med denne gode grundopskrift på pizzadej, får du en perfekt sprød pizzabund, du kan toppe med dit yndlingsfyld.

Der findes mange tips og tricks til en god hjemmelavet pizza samt genveje til en nem pizzadej. Og det handler faktisk ikke kun om dejen til pizza men også om meltyper, bagning og topping.

Man kan købe færdiglavet pizzadej i de fleste supermarkeder, men det er overraskende nemt selv at lave dej til pizza – og vi kan garantere, at den hjemmelavede pizzadej smager bedre!

Uanset om du har god tid til at lave en langtidshævet pizzadej eller blot skal bruge en hurtig og nem pizzadej, finder du de bedste råd til sprød, hjemmelavet pizza her.

Langtidshævet pizzadej – Koldhævet dej til pizza

I denne opskrift skal pizzadejen hæve i ca. 1 time, men du kan sagtens lade din pizza koldhæve natten over, hvis du vil være i god tid. Følg opskriften ovenover, men nøjes med at tilsætte 10 g gær i stedet for 25 g. Stil dejen på køl, og tag den ud et par timer, før du skal bruge den, så den når at få stuetemperatur.

Du kan også sænke mængden af gær til 5 g lade pizzadejen langtidshæve i køleskabet i 2-3 dage. Så har du en hurtig og nem pizzadej klar til hjemmelavet pizza i løbet af ugen. Pizza med langtidshævet pizzadej er perfekt aftensmad i en travl hverdag!

Nem og hurtig pizzadej

Har du ikke tid til at lade pizzadejen hæve i 1 time, kan du tilsætte mere gær og nøjes med at lade dejen hæve 30 minutter. Tilsæt 50 g gær i stedet for 25 g for at halvere hævetiden. Du slipper ikke for at lade den hæve lidt, da det er her dejen udvikler luftighed og smag.

Pizzadej uden gær

Har du ingen gær, men en kæmpe trang til pizza? Du kan faktisk godt bage pizza uden gær og dermed også slippe for hævetid. Pizzabunden bliver en smule mere kompakt, men det er den nemmeste måde at lave en lynhurtig pizza.

Vil du gerne have bunden til at blive lidt mere luftig, kan du tilsætte 1 tsk. bagepulver. Så vil pizzadejen hæve lidt op under bagning, lidt ligesom når man bager fladbrød. Find vores opskrift på pizzadej uden gær her.

Pizzadej med surdej

Hvis du allerede er hoppet på surdejsbølgen, og har en boblende surdej stående klar, kan du sagtens smide en klat i pizzadejen. Surdejspizza får en dejlig, saftig smag og masser luftbobler, som vi også kender fra surdejsbrød.

Du kan enten tilføje surdej til grundopskriften på pizzadej eller lave en langtidshævet pizzadej, hvor gæren udelades helt.  Vil du lave en ægte surdejspizza uden gær, skal pizzadejen gerne hæve 24 timer i køleskabet.

Hvilken mel er bedst til pizza?

Hemmeligheden bag en god hjemmelavet pizzadej er at bruge det rigtige mel. Det er heldigvis nemt at finde den bedste mel til pizza, da der simpelthen findes det, der hedder pizzamel. Pizzamel, også kaldet Tipo 00, er et finmalet, italiensk hvedemel med ekstra højt gluten- og proteinindhold.

Det høje gluten- og proteinindhold får dejen til at hæve godt og giver en smidig, luftig pizzadej, der bliver til den sprødeste pizzabund fyldt med luftbobler.

Selv om pizzamel giver den bedste dej til pizza, kan du også sagtens bruge andre meltyper, når du laver hjemmelavet pizzadej. Denne grundopskrift på pizzadej er baseret på durummel, som er et godt alternativ til Tipo 00. Durumhvedemel har, ligesom Tipo 00, et højt proteinindhold, så du får stadig en luftig og sprød pizzabund.  

Er durummel og pizzamel det samme?

Selv om de to meltyper minder om hinanden, er durummel og pizzamel ikke det samme. Durummel laves af en hårdere hvedesort, og Tipo 00 er finere formalet og sigtet. Det er dog nogle små forskelle, som kun ægte pizzanørder hænger sig i. Hvis du bare skal bruge en god opskrift på hurtig og nem pizzadej, betyder det ikke så meget, om du bruger durummel eller Tipo 00.

Pizzadej med fuldkorn

Vil du lave en lidt grovere pizzabund, kan du nemt lave en pizzadej med fuldkorn. Erstat noget af melet fra opskriften med fuldkornshvedemel, grahamsmel eller hvid hvede fuldkornsmel. Find vores opskrift på pizzadej med fuldkorn her.

Sådan får du en sprød pizzabund

Skal du have den bedste, sprøde pizzabund, skal pizzadejen bages ved meget høje temperaturer. En traditionel italiensk pizza bages i en stenovn, men det er nok de færreste, der har sådan et monstrum stående i køkkenet. Heldigvis er der råd for at bage lækre, sprøde pizzaer i helt almindelig ovn også.

Der er flere tips til, hvordan du bager pizza i ovn, så den bliver sprød og lækker. Det handler f.eks. om at vælge den bedste ovnfunktion til at bage pizzadejen, den rette temperatur, brug og placering af pizzasten, og så spiller udrulningen af dejen samt toppingen faktisk også en rolle.

Selv om det virker som den oplagte og letteste måde at rulle pizzadejen ud med en kagerulle, er det faktisk helt forkert. Det er nemlig ikke kun for sjov, at man ser de gode pizzariaer kaste dejen rundt i luften, mens pizzadejen formes med hænderne.

Hvis du bruger en kagerulle, maser du nemlig alle lufthullerne ud af pizzadejen. det giver en flad, kompakt og kedelig pizzabund i stedet for den sprøde og lette pizzabund med boblende lufthuller, vi så gerne vil have. Brug derfor hænderne til at strække pizzadejen ud til den rigtige, runde pizzabund.

En anden fejl, der forhindrer dig i at få en sprød pizzabund, er mængden af fyld. Hold gerne lidt igen med toppingen, og udvælg i stedet nogle få, gode råvarer, du bedst kan lide, hvis du vil have en sprød pizza. Klassiske italienske pizzaer laves faktisk kun med meget få ingredienser, da store mængder af tomatsauce og andet topping af giver væske, der gør pizzadejen, og den færdigbagte bund, blød.

Sådan bager du pizza i ovn

Når du bager pizza i ovn, kan du bruge både varmluft og almindelig ovn, også kaldet over- og undervarme, som er de mest klassiske ovnindstillinger. Den bedste ovnfunktion til pizza er over- og undervarme, hvor varmen kommer fra bunden og stiger opad. Det betyder, at pizzadejen får mere direkte varme nedefra, hvilket giver en sprødere pizzabund. Du kan også bruge ovnens grillfunktion, men pas på, at pizzadejen og toppingen ikke bliver brændt. Start eventuelt med over- og undervarme og giv pizzaens overflade grill til sidst.

En sprød pizza kræver høj varme. Det er de færreste ovne, der kan komme op på de grader, som ville være ideelt for en pizzadej. Når du bager pizza i en almindelig ovn, skruer du derfor bare helt op på max varme. Gerne minimum 275°C eller højere. Ovnen skal være helt varm, når pizzaen kommer ind, så husk at forvarme ovnen 10-15 minutter inden.

Pizzadej på pizzasten eller bagestål

Det er meget lettere at få en god, sprød pizzabund, hvis du bager din pizzadej på bagestål eller pizzasten. Fordelen ved at bruge bagestål eller pizzasten er, at det kan give den høje undervarme, der er kendetegnet ved en traditionel pizzaovn. Ved brug af bagestål og pizzasten forkortes bagetiden, så det kun tager 5-7 minutter at bage den lækre pizzadej. Resultatet er en sprød, luftig og ufattelig lækker pizza.

For at pizzastenen eller bagestålet skal virke, skal de varmes godt op i ovnen, inden brug. Placér pizzasten eller bagestål midt i ovnen på en bagerist, mens de varmes op. Når pizzaen skal bages, kan du eventuelt rykke bageristen eller bagepladen lidt op i ovnen, så er der mindre luft over pizzaen. Den mindre plads med luft, giver nemlig højere varme.

Har du hverken bagestål eller pizzasten, bruger du blot en almindelig bradepande og lader den varme op i ovnen, så den er varm, når pizzadejen kommer på. Hvis du er fan af god, hjemmelavet pizzadej, kan det dog godt betale sig at investere i en pizzasten. Sådan får du nemlig en sprød pizzabund, der næsten smager, som var den bagt i en ægte stenovn.

Pizza på grill

I sommerhalvåret, hvor vi nyder godt af grillsæsonen, er det oplagt at lave pizza på grill. Det er faktisk den bedste måde at bage pizzadejen på, hvis du ikke har en rigtig pizzaovn, da grillen kan blive næsten lige så varm. Derudover får grillens ild, gløder og røg næsten din hjemmelavede pizzadej til at smage som en ægte stenovnspizza.

Du kan bage pizza både på almindelig kuglegrill og gasgrill og skal derudover blot bruge en pizzasten eller lignende plade, som pizzadejen kan bages på. Lad stenen eller pladen varme op på grillen under låg, så den varmes helt igennem. Når grill og sten er blevet godt varm, lægges pizzadejen på og bages med fyldet under låg i ca. 10-15 minutter.

Kan man fryse pizzadej?

Du kan sagtens fryse hjemmelavet pizzadej, og det er faktisk et genialt trick, hvis du vil have nem og hurtig hjemmelavet pizza en anden dag. Når du alligevel er i gang med en portion hjemmelavet pizzadej, kan du nemt lave dobbeltportion og fryse den ene halvdel ned. En hjemmelavet pizzadej skal fryses inden hævning og altså lige efter, den er æltet sammen.

Den frosne pizzadej tages op minimum 2 timer, inden brug, hvor den tøs op i køleskabet. Lad den derefter pizzadejen hæve i ca. 15 minutter ved stuetemperatur.

Hjemmelavet pizzadej kan holde sig ca. 1 måned i fryseren.

Forslag til pizzafyld og - topping

En lækker, hjemmelavet pizzadej skal selvfølgelig toppes med godt fyld. En klassisk pizza kræver en god tomatsauce og ost, og så kan du ellers toppe den med lige, hvad du har lyst til. Prøv f.eks. med skinke, champignon, løg, bacon, kødboller, pepperoni, tun, ansjoser, oliven, artiskok og meget andet. Alternativt kan du også lave en hvid pizza, hvor pizzadejen f.eks. smøres med mascarpone og toppes med revet ost, kartofler, bacon, eller hvad der lige falder i din smag.

Frisk mozzarella er skkøn topping på en hjemmelavet pizzadej, men du har måske også oplevet, at den bløde ost gør pizzaen våd? Det kan du undgå ved at dræne osten, inden den kommer på pizzadejen. Lad mozzarellakuglen dryppe af i en sigte en times tid, og dup den tør med lidt køkkenrulle, inden den friske ost skæres ud og kommer på pizzaen.

Det kan generelt være en god ide at for- og tilberede ingredienserne, inden de kommer på den ubagte pizzadej. Sådan sikrer du nemlig, at toppingen har afgivet eventuel væske og fedt, så det ikke flyder ned på pizzadejen og gør bunden blød. Hvis du gerne vil give pizzaen et friskt tvist, kan du tilføje lidt friske grøntsager og krydderurter på toppen af den færdigbagte pizzadej. Her er friske tomater, basilikum og rucola ofte et hit.

Når du tilbereder pizzafyldet inden, er der langt større chance for, at du kan tage en perfekt hjemmelavet pizzadej ud af ovnen. Du har måske oplevet, at kartoffelpizzaen så færdig ud med sin gyldne bund og smeltede ost for derefter at opdage, at kartoflerne stadig var rå.

En hjemmelavet pizzadej skal kun bages kort i ovnen, og osten smelter også på et par minutter, hvorimod grøntsager og kødtopping ofte kræver lidt længere tilberedning. Det er derfor en god ide at give bacon, løg, svampe og lignende råvarer en tur på panden, inden fyldet kommer på pizzaen.

Kartofler kan koges let eller bages lidt møre i ovnen inden. Alternativt kan du lægge kartoffelskiverne i koldt vand en halv times tid, inden de kommer på den ubagte pizzadej. Det trækker lidt af stivelsen ud og gør, at kartoflerne bliver hurtigere møre. Vil du bare have kartoflerne på hurtigst muligt, er hemmeligheden bag en god kartoffelpizza at skære kartoflen i helt tynde skiver, gerne på et mandolinjern.

Har du inviteret til pizzaaften, kan du føre temaet helt til dørs ved at servere søde pizzaer til dessert. Grundopskriften på pizzadej kan nemlig også sagtens bruges i det søde køkken, hvor den hjemmelavede pizzadej toppes med chokolade, frugt og måske en kugle kold vaniljeis.


Måske du også kan li'