Bao: Dampede boller med fyld

Bao: Dampede boller med fyld

De bløde, dampede bao boller stammer fra Kina, hvor man spiser dem med fyld af kød og knasende sprøde grøntsager. Herhjemme er de også blevet en populær spise, og det forstår man godt!

De kinesiske dampede boller er blevet meget populære herhjemme og fås fx ofte på street food markeder, men man kan sagtens lave dem selv. Det tager lidt tid at dampe bollerne, men servér dem mens de stadig er lune, og det er ventetiden værd! 

Vild med bao? Prøv de kinesiske dim sum her!

Kinesiske dampede boller med hoisinkylling

Tid: 1½ time. Hævetid: I alt 1 time og 10 minutter. Antal personer: 4

Kinesiske dampede boller:
  • 20 g gær
  • 2 dl lunkent vand
  • 1 tsk. salt
  • 1½ spsk. sukker
  • 1½ spsk. olivenolie
  • ca. 375 g hvedemel
  • olivenolie til pensling
Hoisinkylling:
  • 500 g kyllingebrystfilet
  • salt
  • 1½ dl hoisinsauce
  • ½ dl vand
Til servering:
  • 3 gulerødder
  • ½ agurk
  • saft af 1 limefrugt
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 potte frisk koriander

  1. Kinesiske dampede boller: Rør gær ud i vand i en skål. Tilsæt salt, sukker og olie. Rør mel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er blank, fast og forholdsvis tør. Læg dejen i en skål, dæk med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse. 
  2. Hoisinkylling: Kog kyllingefileter i en gryde med letsaltet vand i 10-15 minutter, til kyllingen er gennemtilberedt. Afkøl kødet, og pluk det i strimler med 2 gafler.
  3. Kinesiske dampede boller, fortsat: Form 8 runde boller af dejen, og rul hver bolle ud til en oval cirkel i ½-1 cm’s tykkelse. Pensl den ene halvdel af hver cirkel med olie, og fold den anden halvdel ind over, så de ligner halvmåner. Lad bollerne hvile i 10 minutter på bordet. Bring en stor gryde med vand i kog. Læg lidt bagepapir i bunden af et dørslag (eller brug en kinesisk dampkoger). Sæt dørslaget over gryden med kogende vand. Læg 2 boller ad gangen i dørslaget, og damp dem i ca. 12 minutter under låg, til de puffer op og er bløde og gennemvarme.
  4. Hoisinkylling, fortsat: Bring hoisinsauce og vand i kog på en pande. Tilsæt kyllingestrimlerne, og lad dem stege i 5-7 minutter, til saucen er kogt ind, og kyllingekødet er let karamelliseret. 
  5. Servering: Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Skyl agurken, og skær den i tynde skiver. Vend gulerødder og agurk sammen med lidt limesaft. Rens forårsløg, og snit dem fint. Fyld de dampede boller med agurk, gulerod og kylling, og top med snittet forårsløg og koriander. Servér 2 fyldte boller pr. person.

Hvis du er til det asiatiske køkken, så prøv denne lækre thai-kylling i karrysauce!

Tip: Du kan købe en kinesisk dampkoger af bambus på internettet og i kinesiske specialbutikker. Dampkogeren koster typisk 100-200 kr. og kan dampe mindst seks boller ad gangen.