Koldhævede boller

Koldhævede boller

Koldhævede boller er så nemme at bage, og de smager skønt. Rør dejen sammen om aftenen, sæt i køleskabet natten over og bag friske morgenboller til morgenmaden.

Disse koldhævede boller kan laves helt uden, at du får dej på fingrene, dejen skal nemlig blot røres sammen med en ske. Det er så nemt! Rør dejen sammen om aftenen, og sæt den i køleskabet. Så former du blot dejen til boller med en ske om morgenen og bager dem i ovnen, det kan næsten ikke gøres nemmere. De lækre koldhævede boller er proppet med dejlig mysli, der giver bollerne god smag. Boller bagt med mysli bliver grove og dejligt saftige.

Tip! Du skal måske bruge lidt mere eller mindre mel, afhængigt af hvilken mysliblanding du bruger. Bare husk, at dejen skal væres så fugtig, at den ikke kan æltes med hænderne.

Prøv også: Koldhævede boller med tørret frugt!

Opskrift på koldhævede boller

Tid: 20 minutter. Trækketid, mysli: ½ time. Hævetid: Mindst 4 timer, gerne natten over. Bagetid: 25 minutter. Antal: 10 stk.

  • 3 dl mysli (gerne med rosiner, tørrede figner og græskarkerner)
  • 60 g soltørrede tranebær
  • 5 dl kogende vand
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • 15 g gær
  • 1 spsk flydende honning
  • 1½ spsk olie
  • 2 tsk salt
  • saft og fintrevet skal af ½ appelsin, usprøjtet
  • ca. 450 g hvedemel

Sådan laver du koldhævede boller

  1. Rør mysli og tranebær ud i det kogende vand. Lad blandingen trække i ½ time.
  2. Rør cremefraiche og gær ud i den nu håndvarme mysliblanding. Tilsæt honning, olie, salt, appelsinsaft og appelsinskal. Rør hvedemelet i lidt ad gangen med en ske, til dejen er sammenhængende, men stadig våd. Rør den godt igennem i et par minutter. Drys lidt mel over dejen, og dæk skålen med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i køleskabet i mindst 4 timer, men gerne natten over.
  3. Tag dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på 220º.
  4. Form dejen til 10 store boller med en ske, som du dypper i lidt olie. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys et tyndt lag mel over dem.
  5. Bag bollerne i ovnen i ca. 25 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem afkøle på en rist, og server dem fx med smør, ost, skinke eller marmelade.

Læs også: Grove boller med hytteost og spinat!