Hjemmebagt rugbrød med kerner

Rugbrød med kerner

Hjemmebagt rugbrød er nemt at lave og smager helt vidunderligt! Når først duften fra ovnen breder sig, er der ingen tvivl om, hvad familiens nye frokostfavorit bliver.

Rugbrød er en dansk klassiker, som langt de fleste sætter stor pris på og spiser dagligt. Og bager du dit rugbrød selv, er der endnu større chance for, at hele familien bliver glade og mætte til frokost. Når først duften af det nybagte rugbrød breder sig i huset, begynder maverne helt sikkert at rumle.

Tip: Husk at lade det nybagte rugbrød afkøle lidt, inden du skærer i det. Selvom det kan være meget fristende at spise det, lige når det er kommet ud af ovnen, er det bedre at vente. Hvis du skærer i det, når det er rygende varmt, kommer det nemlig let til at klumpe og kan være rigtig svært at skære i.

Har du rugbrød til overs, som er ved at blive lidt tørt? Så lav lækre rugbrødschips!

Rugbrød med kerner

Tid, dag 1: 10 minutter. Dag 2: 15 minutter. Hævetid: 2 timer. Bagetid: 60-75 minutter. Antal: 2 rugbrød

Dag 1:

  • 200 g knækkede rugkerner
  • 200 g hørfrø
  • 200 g solsikkekerner
  • 7 dl vand

Fordej:

  • 5 g gær
  • 4 dl vand
  • 2½ dl cremefraiche 18 %
  • 600 g rugmel

Dag 2:

  • 30 g salt
  • 200 g rugmel
  • evt. 2 spsk. brændt maltmel
  • evt. en smule vand

Få SPIS BEDRE leveret lige til døren hver måned - læs mere her! 

Sådan gør du:

  1. Dag 1: Sæt rugkerner, hørfrø og solsikkekerner i blød i vand i en stor skål, og dæk skålen med et viskestykke. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag.
  2. Fordej: Rør gæren ud i vandet, og tilsæt cremefraiche og rugmel. Rør dejen godt sammen til en tyk grød, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.
  3. Dag 2: Rør de udblødte kerner og fordej sammen i den store skål. Rør salt i, og tilsæt rugmel og evt. brændt maltmel. Tilsæt evt. en smule ekstra vand, hvis dejen er så tyk, at du ikke kan røre den ordentligt sammen. Fordel dejen i rugbrødsforme, så formene er ²⁄₃ fyldt. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er hævet op til kanten. Bag rugbrødene i en 180° varm ovn i 60-75 minutter, til de har en centrumstemperatur på 97°-98° (mål temperaturen med et stegetermometer). Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem straks forsigtigt ud af formen. Afkøl på en bagerist.

Flere opskrifter på rugbrød - klik her!