Tortilla med morosauce

Spansk fastfood

Tid: 45 minutter. Udblødningstid, chilier: Mindst 30 minutter.
Antal personer: 4 (eller 6, hvis retten serveres som tilbehør til fx grillet kød, fisk eller pølser)
Hvis du har en rest kogte kartofler og grøntsager i køleskabet, kan du bruge dem i en mættende tortilla. Server den med en stor skål salat og lidt godt brød på en kødløs dag, eller server den som tilbehør til al slags kød, fisk, skaldyr eller pølser. Dagen efter kan du skære tortillaen i skiver og bruge dem som fyld i en sandwich af hvedebrød eller godt rugbrød.

Tortilla:
• 300 g kogte eller stegte grøntsager
(fx bønner, broccoli, squash)
• 500 g kogte kartofler
• 4 æg
• salt og friskkværnet peber
• olivenolie til stegning
Moro (krydret chilisauce):
• 3 store, tørrede chilier
• 1 skive hvedebrød uden skorpe
• ¾ dl bouillon eller vand
• 3 fed hvidløg
• ¼ tsk stødt spidskommen
• ½ tsk røget paprika (eller almindelig
paprika)
• 3 spsk olivenolie
• 1-2 spsk sherryeddike
• salt

Sådan gør du:
1. Moro: Fjern kernerne fra chilierne (de kan nærmest drysses ud fra den tykke ende af chilien, hvis du gnider den lidt mellem fingrene). Lad chilierne ligge i en skål med vand i mindst 30 minutter, gerne op til 1-2 timer.
2. Bryd brødet i mindre stykker, og læg dem i en skål med bouillon eller vand.
3. Hæld vandet fra chilierne, og kom dem i en blender/foodprocessor. Tilsæt det udblødte brød sammen med den væske, brødet har ligget i. Tilsæt også pillet hvidløg, spidskommen, paprika og olivenolie. Blend, til du har en jævn og glat masse. Smag til med sherryeddike, salt og evt. lidt mere røget paprika.
4. Tortilla: Skær grøntsagerne i tern på ca. 1½ x 1½ cm. Steg dem på panden i lidt olie i 4 minutter. Skær kartoflerne i tern i samme størrelse som grøntsagerne. Steg dem sammen med grøntsagerne, til de får lidt farve. Sluk for blusset, og lad det stegte køle lidt af.
5. Pisk æggene sammen med 1 tsk salt og lidt peber i en stor skål. Vend grøntsager og kartofler grundigt rundt i æggemassen.
6. Varm 1-2 spsk olie op på en slip let-pande. Fordel æggemasen på panden, og lad den stege i 1-2 minutter. Skru ned til svag varme, og lad tortillaen simre i 8-10 minutter. Ryst panden forsigtigt af og til for at sikre dig, at æggemassen ikke hænger i, og hold øje med, at den ikke bliver brændt i bunden. Læg evt. låg på panden, mens den simrer, så bliver tortillaen hurtigere færdig.
7. Vend tortillaen om, når de 8-10 minutter er gået. Sørg for, at den er løs i bunden, og læg så et stort, fladt låg over den, og vend panden om. Stil panden tilbage på blusset, varm 1-2 spsk olie op, og skub tortillaen fra låget tilbage på panden. Steg den først 30 sekunder ved høj varme, og skru derefter ned til lavt blus. Når æggemassen er helt stivnet, skubbes tortillaen ud på et stort fad eller en tallerken. Lad den sætte sig i ca. 5 minutter, inden den skæres ud. Server den med moro.

Tips: Gør som spanierne, og skær kartoflerne ud i hånden med en lille urtekniv i stedet for på skærebrættet, så de bliver mere ujævne. Når stykkerne er ujævne, kan de bedre lægge sig ind imellem hinanden, end hvis de skæres i ensartede tern. Du kan sagtens bruge alle de grøntsager, du har ved hånden. Når du laver tortilla, kan du bruge næsten alle slags grøntsager - fx peberfrugter, porrer, blomkål, asparges, rosenkål, løg, tomater, ærter. Hvis grøntsagerne i forvejen er kogte, stegte, bagte eller grillede, skal de kun steges kortvarigt, inden du vender dem i æggemassen. Du kan også bruge friske grøntsager - så skal du beregne ca. 400 g og stege dem ca. 7 minutter på panden under hyppig omrøring.