Annonce

Sundere søde sager

Sundere søde sager

Sundere søde sager er alt fra kager til desserter lavet af dadler, bananer, æbler eller honning som naturlige alternativer til raffineret hvidt sukker. Lad din blender tilberede lækkerierne helt hemmeligt i køkkenet, og servér dem som dagens sødeste overraskelse.

Sundere søde sager en som en gave sendt fra himlen – for hvem vil ikke gerne kunne spise sødt samtidig med, at det fyldt med gode sager? Vi vil i hvert fald gerne!

Sunde søde sager stiller lækkersulten – men prøv også disse sprøde edamamebønner!

Blend uden larm!

Blendet uden larm Bosch SilentMixx har en kraft­fuld motor, der let blender frosne bær og frugter til des­serter og smoothies. Blenderen har et lavt støjniveau på under 70 decibel, der gør det muligt for dig, at lade familien sove længe, mens du tilbereder morgenmaden på et øjeblik. Kanden i ThermoSafe-glas er velegnet til både varme og kolde ingredienser, og der findes fire forskellige modeller af Bosch SilentMixx til priser fra 879-1.599 kr. Fås hos isenkræmmere.

 

Sundere søde sager

Energibarer med nødder, dadler og kokos

Tid: 15 minutter. Afkøling: 2 timer. Antal: Ca. 12 stk.

Færdigkøbte mysli- eller energi-barer kan være de rene sukker-bomber. Hvis du i stedet laver dem selv, får du velsmagende, konfekt-agtige barer, som er spækket med nyttige fedtstoffer. Det eneste, du skal bruge, er en god blender.

Det skal du bruge:

  • 80 g usaltede cashewnødder
  • 70 g mandler
  • 50 g kokosmel
  • 50 g havregryn
  • 4 spsk. chiafrø
  • korn af 1 vaniljestang
  • 1 knivspids salt
  • 175 g bløde dadler uden sten
  • 5 spsk. kokosolie, fx fra Urtekram
  • 1 spsk. kakao
  • ca. ½ dl vand
  • en firkantet form, ca. 20 x 20 cm

Pynt:

  • 2 spsk. frysetørrede hindbær

Sådan laver du energibarer med nødder, dadler og kokos:

  1. Blend alle ingredienserne sammen i en blender til en ensartet masse. Tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis massen virker for tør.
  2. Bred massen ud i en form beklædt med bagepapir. Glat over­fladen, og drys med frysetørrede bær. Sæt på køl i mindst 2 timer.
  3. Skær den kolde energibarmasse ud i 12 smalle stænger. Opbevar dem i køleskabet i en lufttæt boks.

Chokoladekage med kokos

Chokoladekage med tre slags kokos

Tid: 30 minutter. Afkøling, kokos­mælk: 1 døgn. Bagetid: 30 minutter. Antal personer: 6-8

Med udgangspunkt i dadler og bananer kan du bage en tæt og fugtig chokoladekage, som er svær at holde fingrene fra.

Det skal du bruge:

  • 15 bløde dadler uden sten
  • 1½ moden banan
  • 4 æg (str. M)
  • 4 spsk. kokosolie, fx fra Urtekram
  • ½ dl friskbrygget kaffe
  • 100 g groft kokosmel
  • 20 g mandelmel
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 50 g kakao
  • 1 tsk. bagepulver
  • ¼ tsk. salt
  • en springform, 20 cm i diameter

Kokosskum:

  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 spsk. kakao
  • 2 spsk. flydende honning

Pynt:

  • 50 g ristede kokoschips

Sådan laver du chokoladekage med tre slags kokos:

  1. Læg dåsen med kokosmælk i køle­skabet i 1 døgn, så den øverste del af kokosmælken bliver hård.
  2. Tænd ovnen på 175°, og beklæd springformen med bagepapir.
  3. Skær dadler i mindre stykker, og blend dem til en jævn puré i en blender. Tilsæt skrællet banan, æg, kokosolie og kaffe, og blend igen til en ensartet dej. Bland kokosmel, mandelmel, vaniljepulver, kakao, bagepulver og salt, og rør denne tørre blanding i dejen med en ske.
  4. Fordel dejen i springformen, og bag kagen i ovnen i ca. 30 minutter. Afkøl kagen på en rist, før du tager den ud af springformen.
  5. Kokosskum: Skrab den hårde del af den kolde kokosmælk over i en skål. Tilsæt kakao og honning, og pisk med en elpisker, til den hårde kokosmælk bliver blød og luftig.
  6. Fordel noget af kokosskummet oven på den afkølede kage, og drys med kokoschips. Servér resten af kokosskummet ved siden af.

Tip: Kagen kan opbevares på køl i op til tre dage inden servering. Den kan også fryses.

Æblesnegle

Krydrede æblesnegle med hasselnødder

Tid: 30 minutter. Hævetid: I alt 1½ time. Bagetid: 10-15 minutter. Antal: 12 stk.

Disse snegle er et mindre sødt alternativ til de klassiske kanel-snegle. De er fyldt med æbler og varme krydderier, og selvom de er uden tilsat hvidt sukker, er de stadig bløde og dejligt snaskede.

Det skal du bruge:

  • 30 g gær
  • 1 tsk. kardemomme
  • ¼ tsk. kanel
  • ¼ tsk. vaniljepulver
  • 50 g smør
  • 1 dl kærnemælk
  • 1½ dl skummetmælk
  • 4 spsk. flydende honning
  • ¼ tsk. salt
  • 150 g sigtet speltmel
  • ca. 275 g hvedemel

Æblefyld og drys:

  • 50 g blødt smør
  • 2 spsk. flydende honning
  • ½ tsk. kardemomme
  • ¼ tsk. kanel
  • ¼ tsk. vaniljepulver
  • 7-8 spsk. usødet æblemos, fx fra Urtekram
  • 1 æble
  • 1 spsk. hasselnødder

Sådan laver du krydrede æblesnegle med hasselnødder:

  1. Smuldr gæren i en skål, og tilsæt kardemomme, kanel og vanilje. Smelt smørret i en gryde ved svag varme, og tilsæt de 2 slags mælk. Lad det stå, til det er lunt. Hæld smørblandingen over gæren, og rør, til gæren er opløst. Tilsæt honning, salt og speltmel. Ælt hvedemel i lidt ad gangen, til dejen er blød og glat og ikke længere klistret.
  2. Lad dejen hæve tildækket i en skål et lunt sted i ca. 1 time.
  3. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 35 x 45 cm.
  4. Æblefyld og drys: Rør smør og honning sammen med krydderier, og smør det ud på dejen i et jævnt lag. Smør æblemos ovenpå. Riv æblet groft, og fordel det øverst.
  5. Rul dejen forsigtigt sammen som en roulade fra den lange ende, uden at fyldet løber ud. Skær rouladen i 12 tykke skiver, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Giv dem et let tryk, så de bliver en anelse flade. Hak hasselnødderne fint, og drys det på æblesneglene. Lad sneglene hæve på pladen i ½ time.
  6. Varm ovnen op til 220°. Bag æble-sneglene i ovnen i 10-12 minutter, til de er let gyldne.

Nicecrem

Nice cream med mandel­mælk, banan og bær

Tid: 10 minutter. Frysetid, bananer: Natten over. Antal: 4 portioner

Når bananer fryses og derefter blendes, bliver de til den lækreste sunde softice helt uden tilsat sukker og fløde. Vælg selv, hvilken type frosne bær du vil bruge.

Det skal du bruge:

  • 3 store modne bananer (ca. 300 g)
  • 250 g frosne bær, fx blåbær eller jordbær
  • 2 spsk. mandelmælk
  • 1 tsk. vaniljepulver

Til servering:

  • 100 g friske bær
  • 25 g mørk chokolade 70-80 %

Sådan laver du nicecream med mandelmælk, banan og bær:

  1. Skræl bananerne, og skær dem i 1½ cm tykke skiver. Læg dem i en frysepose, og læg dem i fryseren natten over.
  2. Tag bananskiver og frosne bær ud af fryseren næste dag, og lad dem tø op på bordet i 10 minutter.
  3. Blend bananskiver, blåbær, mandel-mælk og vaniljepulver sammen i en blender ved høj hastighed til en glat og cremet softice.
  4. Servér bananisen i portionsskåle. Pynt med bær og hakket chokolade.

Tip: Smagssæt selv din nice cream på andre måder, fx med kakao og peanutbutter, og pynt med den med det, du aller­bedst kan lide, fx friske bær, ristede kokoschips og frisk mynte.

Vi har brugt Bosch SilentMixx til alle disse sunde søde sager.