Gammeldags æblekage med rasp og flødeskum

Gammeldags æblekage med rasp og flødeskum

Her får du et nostalgisk gensyn med den klassiske æblekage, lagt i lag med rasp og med flødeskum. På toppen har den selvfølgelig en klat ribsgelé!

Gammeldags æblekage med rasp og med flødeskum og ribsgelé på toppen er en ægte klassiker, som aldrig går af mode. Men hvordan skulle den også kunne det? Giv dig hen til nostalgien og lav din egen æblekage med rasp.

Vil du lave den bedstmulige æblemos, så få fat i nogle faste og syrlige madæbler, ex Belle de Boskoop. De giver din æblemos den bedste konsistens, og en fantastisk smag til din æblekage.

Hvad med en æblekage med karamelsauce? Tjek den her ud!

Gammeldags æblekage med rasp og flødeskum:

Antal personer: 6. Tid: 25 minutter.

Det skal du bruge til gammeldags æblekage:

Æblemos:

  • 1 kg madæbler
  • 1 vaniljestang
  • 100-200 g sukker

Æblekagerasp:

  • 150 g rasp
  • 100 g sukker
  • 25 g smør

Til servering:

  • 2½ dl piskefløde
  • 6 tsk ribsgelé

Sådan laver du gammeldags æblekage:

  1. Æblemos: Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og skær kernehusene væk. Skær æblerne i mindre stykker. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn og æbler i en gryde, og læg også den tomme vaniljestang ned i gryden. Hæld ½ dl vand over. Bring gryden i kog. Lad æblerne koge, til de er helt møre og udkogte. Tilsæt lidt mere vand undervejs, hvis de koger tørre.
  2. Smag til med sukker - mængden af sukker afhænger af, hvor søde eller sure æblerne er. Lad æblemosen køle af. Hvis æblemosen er meget tynd (det afhænger af, hvor saftige æbler du har brugt), kan du lade den koge lidt længere, så vandet fordamper - rør ofte, så den ikke brænder på. Mosen bliver i øvrigt også lidt tykkere efter afkøling.
  3. Æblekagerasp: Bland rasp og sukker. Varm smørret op på en pande, og rist raspblandingen ved middelhøj varme. Rør hele tiden med en paletkniv, så raspen ikke bliver brændt. Tag raspen af panden, når den er gyldenbrun. Fordel raspen på et stykke bagepapir, og lad den køle af. Rør med en gaffel undervejs, så den ikke stivner i en stor, hård klump.
  4. Servering: Læg æblemos og rasp lagvis i en stor glasskål eller i 6 portionsglas. Pisk fløden til let skum, og læg flødeskummet som det øverste lag på din æblekage. Skær ribsgelé i runde klatter med en teske eller et parisiennejern, og læg dem på flødeskummet.

Vil du prøve en æblekage med makroner i æblekageraspen, så kig på den her opskrift.