Brunkager med appelsin og chokolade

Brunkager med appelsin og chokolade

Brunkager er lækre, men disse brunkager med appelsin og chokolade er virkelig lækre! Du kan selvfølgelig også spise dem som de er, hvis du bedst kan lide det.

Brunkagedejen kan sagtens fryses. Frys den ned i stænger enkeltvis, så er det nemt at tage en enkelt stang dej op ad gangen og bage en passende portion brunkager, når lækkersulten melder sig.

Vild med brunkager? Så prøv vores brunkager med pistacienødder her!

Brunkager med appelsin og chokolade

Tid: 30 minutter. Hviletid på køl: Mindst 3 timer (gerne op til 2 døgn). Bagetid: 8 minutter pr. plade. Antal: Ca. 150 stk.

Det skal du bruge til brunkager:

  • 250 g smør
  • 125 g ahornsirup
  • 250 g brun farin
  • ½ tsk. salt
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • skal af 1 usprøjtet appelsin
  • 2 tsk. potaske
  • 1 spsk. vand
  • 100 g mandler
  • 500 g hvedemel
  • en firkantet bageform, ca. 20 x 20 cm
  • evt. 150 g mørk chokolade

Sådan laver du brunkager:

  1. Smelt smør, sirup og brun farin sammen i en gryde ved middel varme. Tag gryden af varmen, og rør salt, kanel, ingefær, allehånde, nelliker og fintrevet appelsinskal i. Hæld blandingen over i en skål. Rør potasken ud i vandet i en lille kop, og rør denne blanding i dejen.
  2. Hak mandlerne mellemfint, og rør dem i dejen sammen med hvedemel. Rør, til dejen netop er blød og ensartet – det er dog vigtigt ikke at røre/ælte for meget. Dejen er løs og fugtig, men det er meningen.
  3. Beklæd bageformen med husholdningsfilm, så det hænger ud over kanten af formen. Fordel dejen i formen i et jævnt lag. Luk husholdningsfilmen sammen omkring dejen, og sæt den på køl i mindst 3 timer, og gerne helt op til 2 døgn.
  4. Tænd ovnen på 200°, og tag dejen ud af køleskabet. Vend dejen ud af formen, og fjern husholdningsfilmen. Skær dejen ud i 4 stænger på den lange led, og skær så hver stang i tynde skiver.
  5. Fordel brunkagerne på 3-4 bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 8 minutter pr. plade. De må endelig ikke bage for længe, så hold øje med dem undervejs. Lad brunkagerne afkøle i ca. 5 minutter på pladen, og flyt dem så over på en rist for at afkøle helt. Opbevar i en lufttæt kagedåse. Servér brunkagerne, som de er, eller dyp dem i smeltet mørk chokolade.

Skal du bage flere julesmåkager? Så prøv en af vores mange andre opskrifter her!

Giv SPIS BEDRE i julegave 

Lige her kan du nemt og hurtigt få styr på julegaven til veninden, din madglade mand, datter eller søn. Vi giver dig et supergodt tilbud på SPIS BEDRE, hvor du sparer mellem 150-450 kr. KØB her!