Perfekt andesteg – sprød og saftig

Perfekt andesteg – sprød og saftig

En perfekt andesteg har sprødt skind og saftigt kød, men hvordan er det nu lige, man steger en and? Det er ikke nemt at få rutinen, når man kun gør det én gang eller to om året, men her kan du få genopfrisket metoden.

Den perfekte andesteg kræver den rigtige tilberedning. Her lærer du trin for trin at klargøre en and, langtidsstege anden samt lave en god sauce til.

Den perfekte andesteg skal serveres med det perfekte tilbehør – se vores lækre opskrift på rødkål her!

Perfekt andesteg – sprød og saftig

Tid: 40 minutter. Ovntid, and: 3 timer. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 1 and (3.000-4.000 g)
  • 400 g æbler, fx cox orange
  • 300 g store svesker, gerne med sten
  • 6 kviste rosmarin
  • skal af 1 usprøjtet appelsin
  • 1 tsk. salt samt friskkværnet peber

Sauce:

  • stegesky fra andestegen
  • vingeled, gumpe og evt. indmad fra anden
  • 1 lille løg
  • 1 gulerod
  • et lille stykke knoldselleri
  • timiankviste
  • laubærblade
  • 3 spsk. majsstivelse
  • salt og friskkværnet peber

Stegte kartofler:

  • 1 kg små kartofler, kogte og pillede
  • 1-2 spsk. andefedt (fra stegningen af anden)

Tilbehør:

  • rødkålssalat eller syltet rødkål

Sådan laver du den perfekte andesteg:

  1. Skær gumpen og de 2 yderste vingeled af anden fra til saucen. Hiv flommefedtet af. Fjern posen med indmad (hvis der er en).
  2. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset. Varm flommefedtet (eller lidt olie) på en stor pande, til det begynder at smelte. Steg æblerne gyldenbrune i fedtet, bland dem med svesker, rosmarin og flager af appelsinskal, og fyld anden med blandingen.
  3. Luk anden med kødnåle. Gnid den med salt, og drys med peber. Læg den på en rist med brystet opad, og stil en bradepande nedenunder. Steg anden i ca. 3 timer ved 175° (160° varmluft). Hæld fedtet fra bradepanden efter den første time: Løft anden over på et fad, og hæld fedtet fra bradepanden. Hæld derefter 1 l vand i bradepanden. Læg anden tilbage på risten, og steg den i yderligere 2 timer. Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile på et skærebræt, mens saucen laves.
  4. Sauce: Brun vingeled, gumpe og indmad (undtagen leveren) kraftigt i lidt olie i en gryde sammen med løg, gulerod og selleri. Dæk med vand, og tilføj timian og laurbærblade. Lad saucen koge, mens anden steger.
  5. Hæld skyen fra bradepanden under den færdige andesteg op i en kasserolle. Skum fedtet fra overfladen. Sigt saucen kogt på vinger og indmad op i skyen. Opløs majsstivelsen i 1 dl koldt vand, og hæld blandingen i saucen under omrøring. Kog op under piskning, og smag til med salt og peber.
  6. Stegte kartofler: Varm andefedtet op på en pande. Steg kartoflerne gyldenbrune i fedtet.
  7. Servér andestegen med stegte kartofler og rødkålssalat eller klassisk rødkål som tilbehør.

Andesteg efterlader en sky, du kan lave en perfekt sauce af – se her, hvordan du skummer fedtet fra.

Perfekt andesteg – sprød og saftig