Hvordan vælger man en perfekt and?

Vælg den perfekte and til jul eller mortensaften

Det skal du kigge efter, når du skal vælge den bedste and

Tips til den perfekte and

Køb hellere en frossen and, hvor der er kælet for produktionen, end en fersk industriand. Ænder ændrer stort set ikke smag efter en tur i fryseren. Det, der afgør kvaliteten og smagen, er ændernes race, opvæsktvilkår (foder, motion, alder m.m.) og selve slagtningen.

Hvis du køber en frossen and, så tø den op i emballagen i køleskabet over 2 dage. Læg den i et fad, så det ikke drypper på andre varer i køleskabet.

En and er ikke bare en and - de forskellige racer smager forskelligt: Den danske landand er af racen Peking. Den har ret meget fedt under skindet - det smelter af under stegning. En dansk, frossen and vejer typisk 3000 g, men taber 30-50 % af sin vægt ved optøning og stegning. Smagen er den, mange forbinder med rigtig andesteg. De franske Berberiænder er magre og har meget brystkød - dvs. de svinder mindre end en pekingand. De har en let vildtsmag. Moulardand er en krydsning mellem berberi og pekingand. Dvs. den er mere mørk og fast i kødet end pekinganden og har mere fedt under skindet end berberianden.

Størrelsen betyder meget, og det kan ikke betale sig at købe små ænder. Andens skrog er større end skroget på andet fjerkræ, dvs. der er meget ben i en and i forhold til kødmængden. Det kan ikke betale sig at købe ænder på under 3 kg.

Prøv opskriften: And med mandarin-anissauce og dybstegt julesalat