Brunede kartofler – den perfekte opskrift

Brunede kartofler – den perfekte opskrift

Brunede kartofler skal på et veldækket julebord, men der findes et hav af måder at lave dem på. Skal de pilles, eller er kartofler fra glas bedst? Vi giver dig her den perfekte opskrift på brunede kartofler.

Brunede kartofler hører julen til, og de søde, karamelliserede kartofler smager også fantastisk, så hvorfor ændre på det? Men der findes rigtig mange forskellige måder at lave kartoflerne på. Nogle bruger kartofler fra glas og andre piller dem selv. For slet ikke at tale om karamellen. Det kan være et værre bøvl at få den til at hænge fast. Men fortvivl ej – vi guider dig, så du er klædt på til at lave den perfekte julemiddag.

Vi hjælper dig med dine brunede kartofler, men se også her, hvad du gør, hvis sværen på flæskestegen ikke bliver ordentlig sprød.

Her på redaktionen har vi prøvet at lave brunede kartofler på mange forskellige måder, men vi sværger alle sammen til én variant; nemlig de hjemmekogte kartofler, der pilles og koges i karamel lavet af smeltet sukker blandet med smør. Her giver vi dig alle vores gode råd, så du undgår at ødelægge de brunede kartofler.

Hvis du har virkelig travlt, så kan en løsning være kartofler på glas, som ret mange sværger til, når der skal brunede kartofler på menuen. Det er nemt, men smagen er ikke helt den samme, som når man selv koger og piller kartoflerne.

Lav de bedste brunede kartofler!

  • Tålmodighed er en fordel, når der skal brunes kartofler, det er nemlig vigtigt, at kartoflerne får lov til at stå og simre/stege i karamelmassen, så de bliver rigtig karameliserede.
  • Der er et " no go", når det kommer til brunede kartofler, og det er at skrælle dem! Når kartoflerne bliver skrællet fjerner man hinden inden under skrællen og blotlægger stivelsen, og så bliver karamellen grumset.

Tip! Når der skal laves julemad juleaften, kan der godt være lidt travlt i køkkenet, derfor kan du med fordel koge kartoflerne aftenen inden, de skal bruges.

Brunede kartofler

Tid: 1 time og 10 minutter. Antal personer: 4-6

Det skal du bruge:

  • 1 kg små kartofler
  • 100 g sukker
  • 40 g smør

Sådan gør du:

  1. Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra, og lad dem køle lidt af. Pil dem.
  2. Hæld sukker på en kold pande, og smelt det ved middelhøj varme, til det er lysebrunt – rør ikke rundt i sukkeret, før det er smeltet.
  3. Tilsæt smør, og lad det bruse op. Hæld kartoflerne på panden, og vend dem forsigtigt rundt i sukkermassen, til de er flot brune over det hele.

Nu kan du snildt lave brunede kartofler til julemiddagen, så gælder det bare resten af middagen – hvis du godt kunne bruge et par smutveje, så læs med her