Karbonader med kartofler og persillesauce

Karbonader med kartofler og persillesauce

Karbonader med kartofler og persillesauce er en gammel dansk ret, der vækker glæde hos både børn og voksne, når den serveres. Sæt i gang!

Karbonader med kartofler og persillesauce er en populær klassiker -  her serveret med en frisk og syrlig tomatsalat som tilbehør til den ellers fede ret.

Karbonader med kartofler og persillesauce er en god gammeldags dansk ret – det er stegt flæsk også!

Karbonader eller krebinetter? Hvad kalder du den klassiske kødret? Der hersker en del forvirring om forskelle og ligheder mellem de to betegnelser, der i stort omfang dækker over egnbestemte variationer - i Jylland bliver der mest talt om karbonader og i Hovedstadsområdet er det krebinetter.

Karbonader med kartofler og persillesauce

Tid: 30 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 600 g hakket kalve og flæskekød
  • 2 stilke frisk timian
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 æg
  • 200 g rasp
  • 2 spsk. smør til stegning
  • 2 spsk. olie til stegning

Tilbehør:

  • 500 g små kartofler
  • 3 stilke kruspersille

Persillesauce:

  • 25 g smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 2½-3 dl kogevand fra kartoflerne
  • 2 dl mælk
  • saft af 1 citron
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 bundt kruspersille

Tomatsalat:

  • 250 g daddeltomater
  • 2 spsk. citronolie
  • salt og friskkværnet peber

Sådan laver du karbonader med kartofler og persillesauce:

  1. Tilbehør: Skrub kartoflerne, og kog dem møre i 12-15 minutter i let­saltet vand tilsat persillestilke. Hæld vandet fra, men gem 3 dl til persillesaucen.
  2. Rør kødet sammen med hakket timian, salt og peber. Form kødet til krebinetter. Vend krebinetterne i sammenpisket æg og derefter i rasp. Steg dem i smør og olie på en pande i 5 minutter på hver side.
  3. Persillesauce: Smelt smørret i en gryde, og rør melet i på én gang. Tilsæt kogevandet fra kartoflerne lidt ad gangen under konstant omrøring. Tilsæt mælken lidt ad gangen, og rør hele tiden, til saucen har en tilpas cremet konsistens. Smag saucen til med citronsaft, salt og peber.
  4. Skyl persillen, og hak den fint. Rør persillen i saucen lige før servering (gem lidt persille til tomatsalaten).
  5. Tomatsalat: Skyl tomaterne, og skær dem i kvarte. Vend tomaterne sammen med lidt hakket persille, citronolie, salt og peber.

Tip: Citronolie fås i velassorterede dagligvarebutik­ker, men du kan også bare blande olivenolie med citronsaft og evt. lidt fintrevet citronskal.

Karbonader smager skønt, men det gør fyldte koteletter også - prøv denne opskrift!