Oksemørbrad med knuste kartofler

Oksemørbrad med knuste kartofler og stegte majs

Kartofler og en mør oksemørbrad slår aldrig fejl, når der kommer gæster – slet ikke når der serveres kryddersmør og en sprød salat til.

Oksemørbrad med knuste kartofler og stegte majs vil helt sikkert vække glæde rundt om bordet – retten er nem at gå til, og smager bare helt vidunderligt.

Se her, hvordan du laver en perfekt helstegt oksemørbrad!

Oksemørbrad med knuste kartofler og stegte majs

Tid: 50 minutter. Ovntid: 20-25 minut­ter. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 1,2 kg afpudset oksemørbrad
  • smør og olie til stegning

Sennepsmarinade:

  • 1 skalotteløg
  • 1 spsk. dijonsennep
  • ¼ bundt frisk estragon
  • salt og friskkværnet peber

Knuste kartofler:

  • 1 kg kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • ½ bundt persille

Smørstegte majs og kantareller:

  • 300 g kantareller
  • 4 majskolber
  • smør til stegning
  • 1 skalotteløg
  • ½ bundt persille
  • salt og friskkværnet peber

Estragonsmør:

  • ¾ bundt frisk estragon
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 200 g blødt smør
  • salt og friskkværnet peber

Sådan laver du oksemørbrad med knuste kartofler og stegte majs:

  1. Estragonsmør: Pluk bladene af estragonstilkene, og hak bladene fint. Rør eddike og hakket estragon sammen med smørret, og krydr med salt og peber. Rul smørret til en rulle, pak det i madpapir, og læg det i køleskabet indtil servering.
  2. Knuste kartofler: Skrub kartof­lerne, og kog dem møre i en gryde med letsaltet vand i 10 minutter. Lad kartoflerne dampe lidt af, og læg dem herefter over i en bradepande. Giv hver kartoffel et tryk med en gaffel, så de bliver let knuste uden at gå helt fra hinanden. Dryp olie på kartoflerne, og krydr med salt og peber. Pluk, skyl og tør persillen. Hak persillen fint, og drys den over de knuste kartofler.
  3. Tænd ovnen på 190°. Skær senen af mørbraden, og skær de spidse ender af, så du kun har det tykke, midterste stykke mørbrad tilbage. Brun mørbraden på en varm pande med lidt smør og olie.
  4. Sennepsmarinade: Pil og hak skalotteløget fint, rør det sammen med dijonsennep og finthakket estragon, og krydr med salt og peber. Læg den brunede mørbrad i et ovnfast fad, og smør senneps-marinaden på kødet i et jævn lag.
  5. Sæt fadet med kartofler og fadet med mørbrad i ovnen samti­dig. Steg det hele i ovnen i 20-25 minutter, til oksemørbraden har en centrumtemperatur på 55° (brug et stegetermometer), og kartoflerne er gyldne og sprøde på overfladen. Lad mørbraden hvile i ca. 10 minut­ter før servering.
  6. Smørstegte majs og kantareller: Børst eller skrab kantarellerne rene med en grøntsagsbørste eller en lille kniv. Undlad at skylle dem i vand.
  7. Skær majskernerne af kolberne med en stor kniv. Det er nemmest, hvis du holder kolben lodret på et bræt og skærer fra toppen og ned.
  8. Steg kantarellerne gyldne i smør på en pande. Tilsæt majskerner, og lad dem stege med i 2-3 minutter. Pil skalotteløget, og hak det fint. Pluk, skyl og tør persillen, og hak den fint.
  9. Tag panden af varmen, og vend hakket skalotteløg og persille i den stegte kantarel- og majsblanding. Smag til med salt og peber.
  10. Skær kødet i skiver, og servér det med knuste kartofler, smørstegte grøntsager og estragonsmør.

Stop madspild:

De spidse ender, du skærer af mørbraden, kan du gemme i fryseren til en anden dag, hvor du fx kan bruge kødet i en wokret.

Læs også: Oksemørbrad med svampesauce!