Kødboller med fritter og hvidløgsmayo

Kødboller med fritter og hvidløgsmayo

Prøv disse kødboller med fritter som et sundere alternativ til fed fastfood. Det er en ret både børn og voksne kan lide - især hvis den spises med fingrene!

Her er en hurtig og smagfuld ret med kødboller og fritter, der sætter alle take-away fristelser til dørs. Det lyder ikke nødvendigvis som det sundeste måltid, men når fritterne er ovnbagte og lavet af rodfrugter, er det en anden sag. Her er fritterne lavet af kartofler og knoldselleri, men alle rodfrugter kan i princippet bruges - fx pastinak og gulerod. 
Synes du denne opskrift med kødboller lyder lækker, vil du sikkert også kunne lide disse bagte kartofler med chili con carne!

Kødboller med fritter og hvidløgsmayo

Tid: 35 minutter. Ovntid: 25-30 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge til Kødboller med fritter og hvidløgsmayo:

  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 100 g daggammelt hvedebrød
  • 500 g hakket oksekød 3-7 %
  • 3 spsk hakket bredbladet persille
  • salt og friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning

Fritter:

  • 500 g knoldselleri
  • 500 g kartofler
  • olivenolie
  • groft salt

Hvidløgsmayonnaise:

  • 2 æggeblommer, pasteuriserede
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1½ dl olie, fx rapskimolie
  • 1 fed hvidløg

Prøv også: Flettet spinatbrød med grahamsmel

Sådan laver du kødboller med fritter og hvidløgsmayo:
1. Fritter: Tænd ovnen på 200º. Skræl knoldsellerien, og skær den i ca. 1 cm tykke bjælker. Skrub kartoflerne, og skær dem i både. Læg selleri og kartofler på en bageplade med bagepapir, dryp dem med olie, og drys med groft salt. Bag fritterne i ovnen i 25-30 minutter, til de er gyldne og møre.
2. Kødboller: Pil løg og hvidløg, og hak begge dele fint. Smuldr hvedebrødet til rasp, brug evt. en minihakker/foodprocessor. Rør det hakkede kød sammen med løg, hvidløg, rasp og persille, og krydr godt med salt og peber.
3. Form små kødboller, og steg dem i olie på en pande ved høj varme, så de ser grillede ud.
4. Hvidløgsmayonnaise: Pisk æggeblommerne hvide og seje med salt, brug en elpisker. Tilsæt dijonsennep, og pisk igen.
5. Tilsæt olien lidt ad gangen i en tynd stråle, mens du pisker videre. Bliv ved med at piske, til al olien er brugt, og mayonnaisen er blevet tyk og cremet. Pres hvidløget, og rør det i mayonnaisen til sidst. Server kødbollerne med fritter og hvidløgsmayonnaise.

Prøv også: Mad og Boligs version af en chili con carne i luksusversion