Indisk rispilaf med rosiner og marinerede lammekødsspyd

Ris på den eksotiske måde

Tid: 40 minutter. Koge- og trækketid: 30 minutter.
Antal personer: 4
Basmatiris er basis i denne fyldige middagsret, der dufter af varme krydderier og søde rosiner og mandler. Server fennikelmarinerede lammekødsspyd til, og alle sanser kommer i brug.

• 600 g lammekød (fra kølle eller culotte)
• 4 grillspyd
Fennikelmarinade:
• 1 spsk vegetabilsk olie
• 2 tsk fennikelfrø
• salt og friskkværnet peber
Rispilaf:
• 200 g basmatiris
• 2 løg
• 50 g frisk ingefær
• 1 spsk garam masala
• 4 laurbærblade
• 6 nelliker
• 2 tsk gurkemeje
• vegetabilsk olie til stegning
• ½ l vand
• 1 tsk salt
• 2 spsk rosiner
• 2 spsk mandler, smuttede
• 2 spsk pistacienødder
Til servering:
• ¼ bundt koriander
• yoghurt naturel
• 2 limefrugter

Sådan gør du:
1. Rispilaf: Skyl basmatirisene i koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.
2. Pil løgene, skræl ingefæren, og snit begge dele fint. Steg løg, ingefær, garam masala, laurbærblade, nelliker og gurkemeje ved svag varme i en gryde med 2 spsk olie i ca. 3 minutter.
3. Vend de skyllede ris i krydderiblandingen, og lad dem stege med i 1 minut, mens du vender godt rundt i gryden med en ske.
4. Hæld ½ l vand og salt i gryden, og bring det i kog. Skru ned for varmen, og lad retten simre i 10 minutter. Tag gryden af varmen, vend rosiner, mandler og pistacienødder i, og lad det hele trække i 10 minutter.
5. Skær lammekødet i 2 x 2 cm store tern.
6. Fennikelmarinade: Bland olie, let knuste fennikelfrø, salt og peber. Vend lammekødet i marinaden, og sæt det på grillspyd.
7. Steg kødspyddene på en varm (grill)pande i ca. 3 minutter på hver side. De er også perfekte til havegrillen!
8. Servering: Drys den varme rispilaf med plukkede korianderblade, og server den til lammekødsspyddene sammen med en skål yoghurt og limefrugter skåret i både.

Tips: Garam masala betyder helt enkelt "krydderi" og er et indisk blandingskrydderi, der typisk indeholder chili, koriander og spidskommen. Kan købes i de fleste større supermarkeder.