Gratineret løgsuppe med ostebrød

Den klassiske franske løgsuppe stammer fra Lyon, og selvom der er masser af løg i, er den hverken stærk eller skarp, men derimod fyldig og let sødlig i smagen.

Gratineret løgsuppe med ostebrød
31-60 min.

(5)

July 11, 2022 af Marie MelchiorFoto: Jakob Helbig

Ingredienser

personer

Udstyr

  • seks ovnfaste portionsskåle

Sådan gør du

Tip!

Suppen kan laves helt klar i god tid, så den blot skal varmes igennem og gratineres med ostebrød, lige før den skal serveres.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Fransk løgsuppe – den franske bistroklassiker

Fransk løgsuppe er en af de retter, som vi med rette kan kalde ”folkekær”. Den har eksisteret i århundreder, og grundet dens simple konstellation, der hovedsageligt udgøres af bouillon og løg, kunne selv de fattigste i datidens Frankrig spise den. Dengang var retten i sin simpleste form og langt fra, som vi får den serveret i dag, men da kokke landet over begyndte at rive ost på toppen og gratinere den efterfølgende, blev en sand bistroklassiker født. I dag kender vi den også som Gratinée des Halles – ”fransk løgsuppe”. 

I dag er fransk løgsuppe for mange et symbol på, at alle er lige, fordi løgsuppe i datiden var tilgængelig for toppen såvel som bunden af samfundet. Er du studerende i Danmark, eller vil du blot spare lidt penge på madbudgettet, er løgsuppe altså en god middagsret, der kan laves for et ganske overkommeligt beløb. Skal du have gæster, er en løgsuppe desuden en skøn og billig ret, der kan laves til mange, men uden at vælte budgettet. Denne løgsuppe-opskrift hjælper dig i mål!

Hvad er løgsuppe? 

Som navnet antyder, er løgsuppe en suppe, der baseres på hovedsageligt løg. Derudover spiller ofte kød-, kalve- eller hønsefond en større rolle, eftersom disse giver smag og dybde til retten. Løgsuppen har også fået det uddybende kælenavn ”løgsuppe med låg”, hvilket dækker over det knasende ostebrød, der ofte flyder øverst og pryder løgsuppen. Brødet lægges ovenpå løgsuppen, inden den kommer i ovnen, og derfor får brødet rig mulighed for at suge suppens smag og saft til sig.

Hvor stammer løgsuppe fra?

Har du at gøre med en ”klassisk” løgsuppe, kalder man den for en ”fransk løgsuppe”, så det er måske ikke så overraskende, hvor suppen oprindeligt stammer fra: Frankrig, selvfølgelig. Og nærmere bestemt Lyon, som er en by i det sydøstlige Frankrig syd for Paris og nord for Marseille. Senere spredte retten sig til resten af Europa, og i dag har vi heldigvis stor glæde af den i Danmark, hvor den serveres på franske bistrorestauranter såvel som i danske hjemmekøkkener. 

Prøv også: Løgsuppe fra Lyon med gratinerede ostebrød

Hvorfor er fransk løgsuppe så populær?

Fransk løgsuppe har længe kendetegnet det franske køkken som det gastronomiske spisekammer, det er – og det er til at forstå. Selvom det i sig selv lyder simpelt og hverdagsligt, er fransk løgsuppe en smagsbombe uden lige, der kan få selv de mest kritiske connaisseurs til at tabe kæben. Rettens succes skyldes dens perfekte kombination af sødme fra løg, syre fra hvidvin og fedme fra ost, der tilsammen udgør en skøn, cremet bid. Derudover bidrager en buket af persille, timian, rosmarin og laurbærblade med ekstra smag, der gør retten til en spændende smagsoplevelse med mange indtryk. Måske en af de mest overbevisende retter, når det kommer til at udleve én grøntsags potentiale til det maksimale. 

Fransk løgsuppe er franskmændenes tømmermændskur!

Ja, tro det eller lad være. Er du til fest i Frankrig, og der pludselig bliver serveret en omgang løgsuppe i det tidlige nattetimer, er det ganske normalt. Hvor vi i Danmark har en tendens til at ty til burger, pomfritter og pizza, bliver løgsuppen af mange franskmænd betragtet som den ultimative kur mod de gemene tømmermænd! Flere franske restauranter beretter om at få besøg af sultne gæster, der længes efter en løgsuppe efter en bytur. Skægt!

Blendet eller ej?

I en klassisk fransk løgsuppe blendes løgene ikke, før de kommer i ovnen, men nydes i stedet, som de er. Det samme er tilfældet i denne løgsuppe-opskrift, hvor vi ønsker at bevare den konsistens, som løgene naturligt fører med sig. Men bryder du dig ikke om at tykke på løgene, kan du, inden du kommer fadet i ovnen, blende bouillon og løg sammen til en tyk, cremet masse. 

Hvilken ost kan jeg bruge?

Osten på toppen af løgsuppen er historisk set en gruyere. En gruyere kendetegnes for at være en af de allerfineste oste i verden og for at bære på en lang eftersmag. Desuden har den ingen huller, som så mange andre oste har. Kan du ikke skaffe en Gruyere, kan du f.eks. bruge emmentaler, Comte eller Vesterhavsost, der minder om gruyere i både smag og konsistens. 

Tip til løgsuppe-opskriften

  • Er du mere til rødvin end til hvidvin, kan du sagtens erstatte den. Rosé går også an!
  • I stedet for små portionsanrettede skåle kan du lave ét stort fad.
  • Nuancér smagen ved at blande flere forskellige løgtyper.
  • Vil du have flere grøntsager i, kan du skære dem ud i små stykker og stege dem med løgene.
  • Erstat evt. gruyere med emmentaler, Comte, Vesterhavsost eller noget fjerde.
  • Skal der mere smæk på smagen, kan du supplere retten med lidt cognac.
  • Du kan sagtens erstatte hvedebrødet med rugbrød som i denne opskrift på fransk løgsuppe med rugbrødsløg
  • Pynt den færdige løgsuppe med en frisk timiankvist.

Måske du også kan li'