Lækker laksetatar med krydderurter

Lækker laksetatar med krydderurter

Laksetatar er en virkelig nem forret, som alligevel virker avanceret og tager sig flot ud på tallerkenen. Brug gerne helt frisk laks fra fiskehandleren, og smag den omhyggeligt til med krydderurter og citron. Mums!

Laksetatar er superflot som forret, og så er det ovenikøbet nemt at lave – følg trin for trin-billederne, og lær hvordan du laver lækker laksetatar.

Laksetatar smager himmelsk – prøv også denne variant med cremefraiche.

Lækker laksetatar med krydderurter

Tid: 35 minutter. Frysning, laks: Mindst 1 døgn. Optøning: 1 døgn. Antal personer: 6

Det skal du bruge:

  • 600 g fersk laksefilet uden ben, gerne halestykke, bugstykke og andre rester
  • 2 forårsløg eller 1 lille rødløg
  • 1 tsk. fintrevet citronskal af 1 usprøjtet citron
  • 1 håndfuld krydderurter, fx purløg, persille, basilikum, kørvel, dild eller timian
  • 2-3 spsk. friskpresset citronsaft
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Salat med sennepsdressing:

  • 1 salathoved eller 100 g spæde salatblade
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æbleeddike
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør:

  • 1 agurk
  • godt brød eller flutes

Sådan laver du laksetatar:

  1. Læg fisken fladt i en frysepose, og luk posen godt. Lad fisken fryse mindst 1 døgn ved -20°. Lad herefter fisken tø op i et fad i køleskabet, det tager ca. 1 døgn. Når den tør langsomt op, mister den mindst muligt væske og bevarer sin kvalitet.
  2. Skær skindet fra fileten ved at skære et lille snit ind under skindet i en af enderne og holde fast i skindet, mens du lader kniven følge skindet under kødet.
  3. Skær det brune af bagsiden af fileten. Det smager ikke så godt og ser ikke pænt ud.
  4. Skær laksen i strimler og derefter i små tern. Hak evt. de små tern en lille smule, så hænger tataren bedre sammen.
  5. Rør laksen med finthakket forårsløg eller rødløg, citronskal, hakkede krydderurter, citronsaft og olivenolie. Smag til med salt og peber og evt. mere citronsaft, så den er tilpas salt, afbalanceret og frisk i smagen.
  6. Salat: Skyl og tør salaten, og pluk den i små stykker. Pisk sennep sammen med olie og eddike, og smag til med salt og peber. Vend salaten sammen med dressingen.
  7. Servering: Skær agurken i tynde skiver, og læg dem taglagt i en cirkel midt på 6 tallerkener. Anret tataren ovenpå – brug en udstikkerring til at forme den i, eller form den til en kugle med en ske. Anret lidt salat oven på tataren, og server resten ved siden af. Server straks med brød eller flutes. En helt friskrørt laksetatar smager allerbedst, men en rest kan dog sagtens gemmes 1-2 dage i køleskabet. Laksen marinerer videre og vil virke knap så rå senere, men stadig smage dejligt.

Tip: Fisk, som skal anvendes rå, bør altid fryses forinden for at undgå risiko for parasitter. Frys fisken i mindst 1 døgn ved -20° eller 4 døgn ved -18°, og lad den tø langsomt op i køleskabet. Laks, som købes i frossen tilstand, er desværre ikke velegnet til tatar.

Laksetatar laves af rå laks, men laks smager også skønt i fiskefrikadeller – få opskriften her!

Lækker laksetatar med krydderurter

Lækker laksetatar med krydderurter