Bløde hvedeboller - Grunddej

Lav en god grunddej til klassiske, bløde hvedeboller – og tryl den om til solbærboller, sneglekage, donuts, marcipanhorn eller chokoladesnegle.

Findes der noget bedre end en nybagt bolle med koldt smør? Glem alt om fuldkorn og kerner, og sæt tænderne i en fløjlsblød hvedebolle med kardemomme.

Bløde hvedeboller - grundopskrift

Tid: 25 minutter. Hævetid: I alt 1½ time + 20 minutter. Bagetid: 10-12 minutter. Antal: 16-20 boller

  • 100 g smør
  • 2½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 3 spsk lunkent vand
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 knivspids salt
  • 1 dl sukker
  • 1 æg + 1 æg til pensling
  • ca. 8 dl hvedemel

Sådan gør du:

  1. Smelt smør i en gryde, og rør mælk i.
  2. Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt
  3. kardemomme, salt og sukker. Hæld smør­blandingen i sammen med ægget, og rør godt. Tilsæt mel lidt ad gangen, og ælt dejen, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1½ time.
  4. Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord. Bemærk: Nu er dejen klar til at blive brugt i de øvrige opskrifter - eller du kan bage en portion klassiske hvedeboller sådan her:
  5. Form dejen til 16-20 boller, sæt dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 20 minutter.
  6. Tænd ovnen på 225º. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i 10-15 minutter.

Flere opskrifter på lækre boller - se her!